f461f95c32.jpeg
f461f95c32.jpeg Rozmiar 33 KB |
5 żółtek
5 łyżeczek cukru
2 szkl. mąki
5 łyżek gęstej śmietany 18-proc.
50 ml spirytusu
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy przez sitko. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy kolejno mąkę, śmietanę i spirytus. Zagniatamy gładkie ciasto. Kilka minut obtłukujemy je wałkiem. Gdy będzie płaskie, składamy na pół i ponownie obtłukujemy, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. Odstawiamy na godzinę. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Radełkiem wycinamy prostokąty (ok.3x10cm). Pionowo nacinamy środki na 3-4cm i przewijamy przez otwór jeden koniec prostokąta. W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Faworki smażymy partiami z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku kuchennym i posypujemy przez sitko cukrem pudrem.