3c0c35a15a.jpeg
3c0c35a15a.jpeg Rozmiar 39 KB |
1 kg. mąki
3 żółtka
3 jajka
8 dag. drożdży
1 szkl. letniego mleka
12 dag. masła
5 dag. cukru
szczypta soli
oraz:
białko
cukier puder
konfitura z wiśni
olej do smażenia
Z drożdży, mleka, 2 łyżek mąki i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy podgrzewając na małym ogniu. Do mąki dodajemy żółtka, jajka, sól i rozczyn. Wyrabiamy ciasto i stopniowo wlewamy masło. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy. czynność powtarzamy trzykrotnie. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm. Wykrawamy krążki różnej wielkości np. szklanką, literatką i kieliżkiem. Krążki nacinamy po brzegach i sklejamy po trzy różnej wielkości, smarujemy białkiem. Smażymy na gorącym oleju, rumieniąc z obu stron. Dekorujemy konfiturą wiśniową i posypujemy cukrem pudrem.
Do ciasta dobrze jest dodać 2 łyżki spirytusu, żeby róże nie chłoneły zbyt dużo tłuszczu.