448f1e633f(1).jpeg

448f1e633f(1).jpeg

448f1e633f(1).jpeg
Rozmiar 66 KB
PĄCZKI DLA ALERGIKÓW

25 dag. mąki pszennej
5 dag. cukru
150 ml wody
2 dag. drożdży suszonych lub 4 dag. świeżych
30 ml bezzapachowego oleju np. z pestek winogron lub masła roślinnego
sól
oraz:
cukier puder
dżem
olej do smażenia
Składniki na ciasto mieszamy, świeże drożdże najpierw rozprowadzamy w wodzie. Wyrabiamy dodając szczyptę soli, i odstawiamy na godzinę. Formujemy nie duże kule (10 sztuk) i układamy na oprószonej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy do wyrośnięcia. W głębokiej patelni lub rądlu rozgrzewamy olej, smażymy pączki, aż będą równomiernie przyrumienione. Ostudzone nadziewamy dżemem (za pomocą rękawa do wyciskania kremów) i polewamy lukrem z cukru pudru utartego z wodą lub postpujemy cukrem pudrem.
Pączki możemy również przekroić na pół i posmarować dżemem.

Te pączki smakują tak samo pysznie jak tradycyjne, ale są bez jajek, mleka i masła, więc śmiało można polecić je alergikom.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • acr-forum.keep.pl