rogaliki(1).jpg
rogaliki(1).jpg Rozmiar 16 KB |
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25 minut
Składniki
Ciasto:
• 500 g mąki
• 250 g margaryny
• 3 żółtka
• 2 łyżki śmietany
• 30 g drożdży
Nadzienie:
•słoik twardej marmolady 0,33 l
Etapy przygotowania
1.Do mąki wsypać starte na drobnych oczkach drożdże, wrzucić żółtka i miękką margarynę, posiekać, szybko zarobić ciasto z dodatkiem śmietany. Uformować kulę
3.Kulę ciasta podzielić na cztery równe części, każdą rozwałkować na okrągło, podzielić na 12 części.
4.Nałożyć marmoladę zwijać rogaliki zawijając rogi ciasta do środka. Układać na posmarowanej margaryną blasze.
5.Piec na złoty kolor ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące posypać cukrem pudrem.