Katarzynka.jpg
Katarzynka.jpg Rozmiar 74 KB |
10 całych jajek
2 szkl. cukru kryształu
3 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. suchego maku
2 płaskie łyżki sypkiego kakao
2 kostki margaryny
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 małe słoiczki powideł śliwkowych
duża paczka biszkoptów
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku.
Ubić pianę z białek i razem z mąką i proszkiem dodać do utartej masy z margaryny (surowe).
Ciasto podzielić na 3 części, jedną pozostawić białą, do drugiego ciasta dodać suchy mak,
do trzeciego ciasta dodać kakao.
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto białe - powidło - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto z makiem - powidło
- 1/2 paczki biszkoptów - ciasto kakaowe.
Piec w temp. 150 stopni C, około 1 godz.