Faworki.jpg
Faworki.jpg Rozmiar 13 KB |
bardzo kruche
Składniki
• 2 szkl. mąki
• 4 żółtka
• 1 łyżka spirytusu lub octu
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 mały kubeczek gęstej,kwaśnej śmietany
• olej do smażenia
• cukier puder do posypania
Etapy przygotowania
1. MĄKĘ WSYPAĆ NA STOLNICĘ,ZROBIĆ DOŁEK.DODAĆ SÓL,CUKIER,NASTĘPNIE ŻÓLTKA,SPIRYTUS.MIESZAJĄC WIDELCEM ŚMIETANĘ WLAĆ. CIASTO WYROBIĆ DOBRZE RĘKĄ,A NASTĘPNIE UBIĆ BARDZO DOBRZE DREWNIANYM WAŁKIEM.
2. CIASTO PODZIELIĆ NA 3-4 CZĘŚCI I POKOLEI ROZWŁKOWYWAĆ JAK NAJCIENIEJ. KROIĆ TAK JAK NA FAFORKI. SMAŻYC NA DOBRZE ROZGRZANYM OLEJU, NA ZŁOTY KOLOR.
3. PO USMAŻENIU POSYPAĆ CUKREM PUDREM.
4. SMACZNEGO.